W przemyśle mleczarskim dużą rolę odgrywają procesy zmiany temperatury produktu. Dzięki wymiennikom ciepła, produkt poddawany jest schłodzeniu, termizacji i pasteryzacji. Zmianę temperatury produktu osiąga się przy pomocy m. in. wody lodowej i pary wodnej.
Pomiar mętności w przemyśle mleczarskim
Aby wykryć defekt wymiennika ciepła, układ można wyposażyć w mętnościomierze. Dzięki nim natychmiastowo będzie można wykryć obecność produktu w medium chłodzącym, co umożliwi zapobiegnięcie dalszym stratom. Brak rozpoznania awarii mógłby doprowadzić nie tylko do zanieczyszczenia medium chłodzącego, ale również do skażenia produktu.


Rozwiązaniem może być zainstalowanie mętnościomierza STS03 w zbiorniku wody zimnej. Aby odgazować medium przed pomiarem mętności, urządzenie jest zintegrowane z zaworem. Dla szybkiego wykrycia zmiany produktu, mętnościomierz jest zainstalowany na rurociągu powrotnym.
Natomiast czujnik mętności STS01 powinie być zainstalowany w układzie grzewczym, bezpośrednio na rurociągu powrotnym wody zasilającej wytwornicę pary. Tutaj również najważniejsze jest szybkie wykrycie obecności produktu w medium.
Nagła zmiana mętności medium jest wykrywana w ciągu zaledwie 70 ms!