Standaryzacja mleka to jeden z podstawowych procesów w przemyśle mleczarskim. Aby uzyskać szybszą i wydajniejszą pracę zakładu produkcyjnego, na instalacji stosowane są mętnościomierze i czujniki mętności.
Standaryzacja mleka, tzn. uzyskanie mleka o znormalizowanej zawartości tłuszczu, jest jednym z podstawowych i pierwszych procesów na liniach produkcyjnych w przemyśle mleczarskim. Aby uzyskać szybszą i wydajniejszą pracę zakładu, na instalacji stosowane są mętnościomierze. Urządzenia odpowiadają za sterowanie wejściami oraz wyjściami.
Na zdjęciu obok widoczna jest hala produkcyjna oraz rząd separatorów, przeznaczonych do rozdzielenia surowego mleka na strumień śmietanki i strumień mleka odtłuszczonego. Jest to pierwszy etap normalizacji mleka.
Pierwszym etapem linii produkcyjnej w przemyśle mleczarskim jest przetworzenie dostarczonego, surowego mleka. W separatorach zachodzi rozdzielenie surowego mleka na strumień śmietanki i strumień mleka odtłuszczonego.
Następnym etapem jest standaryzacja zawartości tłuszczu w mleku. Śmietanka i odchudzone mleko z separatora mają stałą zawartość tłuszczu (pod warunkiem, że wszystkie parametry pozostają bez zmian). Śmietanka oraz odtłuszczone mleko są mieszane w proporcjach gwarantujących uzyskanie o produktu o znormalizowanej zawartości tłuszczu: 0,5%, 1,5%, 2% lub 3,2%.
Mętnościomierze STS 03 zostały zainstalowane na dopływie i wypływie separatorów, widocznych na zdjęciu obok. Wykonują pomiary mętności i kontrolują produkty.
Dzięki szerokiemu zakresowi pomiarowemu (0 … 3 AU), STS 03 doskonale sprawdza się w przemyśle mleczarskim. Dla wszystkich aplikacji wystarczy tylko jedno urządzenie. Co więcej, mętnościomierz można z łatwością skalibrować „na miejscu” przy użyciu filtrów referencyjnych.
Czujnik mętności STS 01, widoczny podczas pracy na zdjęciu obok, z drogą optyczną 5 mm, jest przeznaczony dla separacji mieszaniny mleka z wodą po czyszczeniu CIP. Umożliwia szybkie wykrycie produktu nawet przy niskiej mętności. Dzięki prostej elektronice czujnika, STS 01 wyróżnia się również atrakcyjną ceną.
W zależności od produktu, istnieją różne opcje kontrolowania i regulowania separatora.
Kontrola na wypływie
Wartość mętności na wypływie z separatora jest monitorowana przez czujniki absorpcyjne lub urządzenia pomiarowe STS 01 / STS 03. Zrzuty separatora są zautomatyzowane, dzięki czemu unikamy niepotrzebnych przestojów. Mętnościomierz STS 03 może być stosowany od niewielkich mętności 10 EBC / 40 FAU do bardzo dużych wartości 3250 EBC / 13000 FAU.
Kontrola na dopływie
Wysoka mętność mleka na dopływie jest monitorowana za pomocą czujnika absorpcyjnego mętności STS 03. W przypadku wykrycia zbyt wysokiego zmętnienia produktu, zostaje on przekierowany z powrotem do obiegu. Dzięki temu zapobiegamy zatkaniu separatora. Jeden taki błąd może kosztować o wiele więcej niż odpowiedni czujnik, pozwalający uniknąć problemu.
Kontrola na bypassie
W niektórych przypadkach, mętność jest kontrolowana na bypassie, za pomocą mętnościomierza STS 03. Poprzez bypass, produkt jest dozowany do wcześniej oczyszczonego produktu, przez co dostosowywany jest poziom jego zmętnienia. Pomiar może być również wykorzystywany jako pomiar stężenia.
Pomiar wykonywany jest w czasie rzeczywistym, bezpośrednio na produkcie, bez konieczności pobierania próbek i wykonywania żmudnych badań laboratoryjnych, co w znaczący sposób zmniejsza koszty oraz straty.
Kontrola koncentratu
Pomiar mętności strumienia koncentratu w separatorze jest wykonywany za pomocą mętnościomierza o bardzo krótkiej drodze optycznej, np. STS 03. Wysokie zakresy pomiarowe urządzenia umożliwiają ocenę wydajności produktu oraz gwarantują jego jakość.
Add comment