Czyszczenie CIP jest powszechnie stosowane do mycia i dezynfekcji instalacji higienicznych w spożywczych zakładach produkcyjnych. W jaki sposób można je monitorować za pomocą pomiarów przewodności?
Czyszczenie CIP - opis procesów
Czyszczenie CIP (ang. Cleaning-in-Place – czyszczenie na miejscu) pozwala na mycie oraz dezynfekcję chemiczną zbiorników procesowych, magazynowych, instalacji i rurociągów bez konieczności demontażu lub otwierania urządzeń.
Stacje CIP są stosowane wszędzie tam, gdzie konieczne jest zapewnienie bezpieczeństwa produktu oraz najwyższej higieny instalacji. Stanowią niezbędny element wyposażenia zakładów spełniających wymagania systemu HACCP oraz integralną część linii produkcyjnych w przemyśle mleczarskim.

Czyszczenie CIP przebiega w kilku krokach:
- Płukanie wstępne wodą ciepłą w celu usunięcia pozostałości produktu w instalacji.
- Czyszczenie zasadą – alkaliczne środki myjące rozpuszczają białka oraz emulgują tłuszcze. Czyszczą bardziej odporne pozostałości.
- Pośrednie płukanie wodą.
- Czyszczenie kwasem – kwaśne środki myjące neutralizują żrące pozostałości na powierzchni urządzenia oraz rozpuszczają osady mineralne.
- Dezynfekcja.
- Ostateczne płukanie wodą zimną.
Pomiar przewodności dla monitorowania czyszczenia CIP
Instalacja przepłukiwana jest do momentu osiągnięcia obojętnego pH popłuczyn. Jest to monitorowane poprzez pomiar przewodności wody przepływającej przez rurociąg powrotny CIP za pomocą konduktometru (np. SLI03).
Mętność (zanieczyszczenie poprzez obecność cząstek) cyrkulujących mediów czyszczących jest również monitorowana na rurociągach powrotnych. Dzięki temu wcześnie można wykryć zanieczyszczenia oraz je wyeliminować. Szczególnie w przypadku produktów mleczarskich, wykrycie jest bardzo szybkie i skuteczne!

Polecane produkty:
Źródło zdjęć: Seli GmbH