Pomiar i kontrola mętności są stałym elementem procesów produkcji piwa w przemyśle browarniczym. Dowiedz się, jak oszczędza przedsiębiorstwo, które sprzedaje 114 milionów butelek piwa dziennie.
Pomiar mętności w browarze Holsten
Browar Holsten, zlokalizowany w Hamburgu, jest firmą należącą do przedsiębiorstwa Carlsberg Group, zatrudniającego ponad 43 000 pracowników. Przedsiębiorstwo jest czwartym największym producentem piwa na świecie i ma udział na ponad 150 rynkach.
Przedsiębiorstwo Carlsberg Group sprzedaje około
114 milionów butelek piwa dziennie!
W związku z tak intensywną produkcją, niezwykle istotne jest zapewnienie ciągłej i stabilnej pracy linii produkcyjnych w przedsiębiorstwie. Wiele z urządzeń, które były stosowane do tej pory w browarze, miało problem z powtarzalnością sygnału pomiarowego podczas procesu filtracji. Pomimo wykorzystywanych technologii, czujniki mętności nie były w stanie zagwarantować bezpieczeństwa produktu. Prowadziło to do znaczącego zwiększenia kosztów.

Konieczność wykonywania ponownej kalibracji systemów, konserwacja, jak i ciągły pobór energii poprzez osuszanie układów za pomocą powietrza procesowego, były głównymi przyczynami decyzji o zmianie dotychczasowych systemów.
Nowe czujniki mętności skonstruowane dzięki współpracy z browarami
Firma Seli to niemiecki producent aparatury pomiarowej i analitycznej. Oprócz grupy Carlsberg, Seli zaufał również największy producent piwa na świecie, firma Anheuser-Busch InBev oraz inne browary, takie jak Beck’s, König Pilsner, Löwenbräu, Bad Pyrmonter czy wiele innych (pełną listę referencji znajdziesz tutaj).
Czujnik mętności STS 01 to wynik 3-letniej pracy Seli nad technologią pomiarów mętności oraz doświadczenia nabytego we współpracy z browarami. STS 01 to czujnik absorpcyjny, zdolny zarówno do wykrycia zmian produktu, jak i pomiaru mętności. Urządzenie nie wymaga konserwacji oraz może być z łatwością zintegrowane z istniejącym systemem.
STS 01 prosty w obsłudze czujnik mętności przeznaczony dla separacji faz i monitorowania filtrów w niskim zakresie mętności do ok. 600 EBC.

Czujnik mętności STS 01
Mętnościomierz STS 03 jest wynikiem dalszego rozwoju technologii i służy jako urządzenie pomiarowe z możliwością kalibracji. Dzięki zastosowaniu STS 03 podczas warzenia, pełen zakres mętności może być monitorowany jeszcze przed filtrem.
Czujnik absorpcyjny STS 03 wykonuje pomiary mętności w zakresie od ok. 10 EBC do 3 250 EBC z powtarzalnością zgodną z DIN EN ISO 7027 oraz wyjątkowo wysoką rozdzielczością. Kolejną zaletą tego miernika mętności jest możliwość dowolnej kalibracji urządzenia przez użytkownika. Za pomocą menu można dowolnie konfigurować 6 punktów kalibracji. Darmowe oprogramowanie Seli umożliwia prostą parametryzację, monitoring i dokumentację procesu. Dodatkowo, dzięki opcjonalnym filtrom kalibracyjnym, użytkownik ma możliwość samodzielnej weryfikacji mierzonych wartości.
Czy inwestycja się opłaciła?
Browar Holsten Hamburg zastosował czujniki do pomiaru mętności STS 03 na separatorach.
Dzięki temu oszczędza 500 € rocznie na kosztach konserwacji oraz 1 000 € rocznie na kosztach zużycia energii na każdym separatorze!
Dodatkowo, ciągłe i wiarygodne pomiary przy użyciu mętnościomierza STS 03, pozwoliły zoptymalizować produkcję i zredukować ilość przestojów.
Dowodzi to, jak opłacalna jest modernizacja istniejących obiektów poprzez wprowadzenie nowych technologii. Okres zwrotu mieści się w bardzo przystępnym przedziale czasu, wynoszącym (w zależności od aplikacji), od 6 miesięcy do 1 roku. Nie należy również lekceważyć wpływu zmiany systemu na zużycie zasobów i bilans energetyczny firmy. Dotychczas nie zostało to jeszcze uwzględnione w ROI, ale zmiana technologii prowadzi do kolejnych oszczędności.